8 🔝 тренда в градината за 2021

През годините, зимата винаги е била време за планиране на градинските озеленяване и декорации. Очевидно това се промени още през миналата година, поради настъпилата пандемия в световен мащаб. Малко или много това накара голяма част от хората да поемат глътка въздух от забързаното ежедневие, накара и много хора да забележат, че имат дворно пространство, което могат да използват за активна почивка. Провокирани от това, решихме да погледнем към бъдещето и по-точно към мнението на световните експерти, формиращи трендове в озеленяването.

1. Минимализъм – стилът на заетите хора

В забързаното ежедневие, все по-популярно става минималистичното озеленяване. Минималистично не-толкова от към разнообразие, а по-скоро от към поддръжка.

2. Озеленяване в Японски стил

Сигмент, който винаги е попадъл и ще попада в световните тенденции. Правилната аранжировка в Японски стил може наистина да Ви носи спокойствие и наслада за окото.

3. Дискретно осветление за градината

Гледайки подобни снимки на градинско осветление, винаги се сещам първо за холивудски филм, вечерно парти и добро настроение. Добре планираното осветление в градината, може освен да бъде полезно, да бъде и много приятно за окото.

4. Използване на максимално сухолюбиви растения

Тук причините могат да са много, но най-основните: яко е, спестява вода, не изисква много грижи, яко е. В крайна сметка дори при наличието на вода, не всеки има време, което да отдели на растенията. Тук ще си позволя да споделя с Вас, че вариантите без поливане реално са 2, или поне аз за толкова се сещам.
Вариант 1 – сухолюбиви растения.
Вариант 2 – тераует.
Малко лирично отклонение – Тераует е продукт, който абсорбира влагата и после постепенно я отдава на растенията. Издържа в почвата между 7-10 години и не само намаля нуждите от вода, но и стимулира развитието. Ако представлява интерес за Вас, вижте го тук: https://totex.net/produkt/superabsorbent-terawet/

5. Отглеждане на плодове и зеленчуци

Вижте добре снимката горе. Вече не е нужно да си представяте редове с домати или нещо от сорта. Може просто да се декорира, така че хем да е полезно, хем да е красиво и подредено.

6. Направете градината си полезна за света

А защо не? Ако Вие се любувате на градината си, защо да не го направят и животинките? Може планирането да се съобрази с тях до някаква степен или да се задели едно малко крайче за пчели, пеперуди, птици и т.н. Не изисква много, но дава много.

7. Вертикална планировка

От години попада във всички класации и трендове, но сякаш тепърва плахо се разпространява в България. А реално това е един от най-добрите начини да оптимизирате пространството си. Освен това може да бъде и доста красиво.

8. Използване на смарт технологии

На осма позиция, но не на последно място! Смарт технологиите така или иначе вече са част от живота и ежедневието ни. Колко от Вас имат смарт телевизор, смарт телефон, смарт лампа, смарт часовник…но колко от Вас имат косачка робот, смарт поливна система и т.н.? Случвало ли Ви се е поливната система да полива докато навън вали? Е, тези времена отминаха. Бъдещето е смарт градина, управлявана изцяло от мобилния Ви телефон.


В случай, че имате идея, трябва Ви такава или имате нужда от професионално озеленяване, не се колебайте да се свържете с нас през страница контакти или на 0887 880088.

0

Your Cart